Utopia eiland

Image

Veelzijdig in elke zin van het woord. Dat is Utopia eiland. Je kunt hier, naast wonen, jezelf volledig onderdompelen in de natuur. Interactieve tuinen en woningen die sterk met de natuur verbonden zijn behoren tot slechts enkele van de vele onderdelen van Utopia. Lees je mee?

Op Utopia staat de natuur centraal. Een klimbos voor kinderen, het strand en het water, maar ook een plukbos of groentetuin zijn te vinden op het eiland. Het samenspel dat je hier met de natuur aangaat komt ook terug in de woningen. Woontoren Pharus met zijn houten bekleding en groene geveltuinen doet haast denken aan een levend bos. Waar de oeverwoningen je weer helemaal één maken met het water.

Image

Rust en recreatie

Wandelen, varen of zwemmen. Het kan allemaal vanaf Utopia. Zo is er ruimte om een sloep aan te leggen en de nabijgelegen wateren te ontdekken. Het Weerwater op zich is al prachtig, maar ga je liever wat verder weg? Vergeet dan niet te stoppen bij Boat House. Hier ‘parkeer’ je je boot gemakkelijk aan de kade en schuif je aan voor een lunch of diner. Zwemmen of gewoon je handdoekje op het strand neerleggen kan natuurlijk ook. Wandelend valt er ook veel te ontdekken. Een mooi startpunt is de Utopiatoren. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over heel Hortus en de skyline van Almere.

Natuur staat centraal

Op Utopia vind je een ruw stuk natuur waar kinderen kunnen klimmen en klauteren. Ze leren hier alles over de verschillende planten en dieren terwijl ze doen waar kinderen goed in zijn: spelen. Ook voor volwassenen is er een fijn stuk natuur gereserveerd waar je als vrijwilliger kunt leren nieuwe ecosystemen te onderhouden in de vorm van Agroforestry. Een vernieuwing op het gebied van landbouw: het gaat klimaatsverandering tegen, maakt landbouw veerkrachtiger tegen klimaatextremen en is van belang bij het herstel van biodiversiteit.

Vergeet niet de overzijde van de boulevard te bezoeken. Je vindt hier namelijk een plukbos. Allerlei bloemen, kruiden, groentes en fruit worden hier speciaal verbouwd voor bewoners om te plukken. Hier kun je leren wat ervoor nodig is om een product te verbouwen én pik je zelf ook nog een graantje mee.

Image

Wonen op Utopia eiland

Op Utopia vind je een aantal oeverwoningen waar je in alle rust kunt wonen. Pal aan het water met uitzicht op de rest van Hortus. De boulevard die naar je voordeur leidt is ontworpen als groene laan met imposante bomen die de hoogte in gaan. Laag blijven de voornamelijk witte bloemen die allerlei soorten vlinders, bijen en andere dieren aantrekken. Als je de boulevard wat verder afloopt wandel je zo tegen Pharus en Ancker aan. Je hoeft Hortus dus haast niet uit om prettig te wonen, maar mobiel zijn is natuurlijk wel zo prettig. Daarom vind je in dit deel van Hortus een deelmobiliteitsplan voor bewoners. Zo pak je eenvoudig een bakfiets voor de kortere afstanden. Moet je wat verder weg zijn? Dan zijn er ook deelauto’s beschikbaar. En hoewel Hortus omringd is door water en groen is de bereikbaarheid uitstekend. Je rijdt zo de A6 op en vervolgt je weg vanuit daar naar de rest van Nederland.

Bekijk de woningen

Utopia eiland

Image
2
3

Utopia eiland

Image
2
3