5x leren van de Meisjes van de Moestuin

23 juni 2022 Nieuws jasper

Woon je straks in Hortus, dan ga je ook de voordelen ontdekken van de toekomstige gezamenlijke moestuinen. Maar natuurlijk kun je ook nóg dichterbij je eigen moestuin creëren. Gewoon in je eigen tuin of op je eigen dakterras. De Meisjes, Amber en Reny, inspireren op hun blog en Instagram-kanaal regelmatig met slimme tips voor een succesvolle moestuin. En, niet geheel onbelangrijk: waanzinnige recepten van wat je allemaal kunt maken van je eigen groente en fruit.

Image

1. Kweek je eigen bieslook

Een van de makkelijkste kruiden om zelf te kweken is bieslook. Dus nooit meer bieslook uit een plastic supermarkt bakje. De gouden tip is om een klein plantje te kopen, want zaaien is bij bieslook nog best lastig. Je knipt alle stengels af en gebruikt die in de keuken. Vervolgens haal je het plantje uit de plastic pot en zet je hem in een grotere pot die je vult met bemeste potgrond. Geef de eerste twee weken goed water en binnen de kortste keren zie je dat de stengels weer uitlopen. Nu is het handig om de plant goed te laten groeien. Dus even niet oogsten. Vanaf het volgende jaar is je bieslookplant sterk genoeg om jarenlang mee te gaan.

2. Verkoelende vlierbloesemsiroop maken

Wist je dat vlierbloesem niet alleen heel lekker is, maar ook gezond? Zo heeft het een slijmoplossende werking. Ben je verkouden? Zet thee van de bloemen. Vlierbloesem is één van de mooiste en een natuurlijk anti-griepmiddel uit de natuur. Let op dat sommige soorten heel groot kunnen worden. Ze zijn dus niet allemaal geschikt voor een kleine (stads)tuin. Maar er zijn wel rassen die wat kleiner blijven. Hoe je vloervloesemlimonade maakt, lees je hier.

3. Langedagplant venkel zaaien

De langste dagen van het jaar en het begin van de zomer zijn in de moestuin belangrijke momenten, bijvoorbeeld om venkel te zaaien. Deze langedagplant, met knollen die een anijsachtige smaak hebben, zaai je liefst na 21 juni. Zoek een mooie zonnige plaats uit en het plantje zal het prima doen.

4. Zonaanbidder basilicum uit eigen tuin

Nog zo’n zonaanbidder is basilicum. Zowel tijdens het kweken als ook bij het groeien. Let op dat de grond niet te droog wordt. En het plantje houdt niet van voedselarme grond. Nog een tip: knip om de paar weken de takken af. Doe hetzelfde met de scheuten voordat ze bloeien. Het niet laten bloeien van de plant is essentieel omdat de bloei de bladgroei en het oliegehalte in bladeren vermindert. Zo kun je lang genieten van een van je favoriete Italiaanse kruiden!

5. Wat te zaaien in juli

Ben je bang dat je te laat bent om te starten met een moestuin? Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. In allerlei periodes van het jaar kun je zaaien. Ideaal om te zaaien in juli zijn bijvoorbeeld andijvie, boomspinazie (een bijzondere zuurstokroze plant met groen!), papaver (met mooie crêpepapieren bloemen), veldsla en bonen. (Lees verder onder de foto.)

Image

6. Nuttige bloemen in de moestuin

Pluktuinen zie je steeds vaker in of bij moestuinen. Niet alleen omdat het leuk en fijn is om een bosje bloemen mee naar huis te nemen. Bloemen zijn soms ook heel nuttig in de moestuin. Bijvoorbeeld bloemen die als biologisch bestrijdingsmiddel dienen. Wat dacht je van de dropplant tegen de witte vlieg die vaak de boerenkool lastigvalt, of goudsbloemen die luizen en de witte vlieg aantrekken. Afrikaantjes bestrijden aaltjes. En lavendel weert bladluizen en motten met haar geur. En last but not least, kamille; die werkt als afweerplant tegen ongedierte in het kolenbed. Het stimuleert de groei van uien en van kruiden.

Meer tips en fijne inspiratie vind je op het blog van de Meisjes van de Moestuin.