De stad op de zeebodem

15 februari 2022 Nieuws jasper
Image

De eerste waterburgemeester van Almere – en daarmee de eerste van Nederland – bekleedt zijn functie alweer ruim drie jaar. Kevin van Drumpt (34) is hét gezicht van het water in en rondom Almere. Hij is de verbindende schakel van en vertelt met passie over alles wat het Almeerse water te bieden heeft. Voor hem? Vrijheid!

De waterburgemeester is een ambassadeur voor Almere en de schakel tussen alle partijen die verbonden zijn door het water. Denk aan de lokale overheid, ondernemers, bewoners en toeristen. Het doel is Almere op de kaart zetten als waterstad en behoeften en kansen spotten. De stad is nooit echt erkend als waterstad en dat is onterecht, vindt Kevin zelf: “Er zijn meer bruggen over het water in Almere dan in Venetië. Dat zegt al genoeg.”

Een lokale ambassadeur dus. Je kunt wel stellen dat Kevin er eentje is; ook vóór zijn jaren als waterburgemeester was hij al veel op het water te vinden. Op 4-jarige leeftijd zette hij al koers op zijn eigen schip en tot op de dag van vandaag is Kevin vaak op het water te vinden en vaart hij zowel motor- als zeilboten. Kevin raakt niet uitgepraat over water en over de kansen die er in Almere liggen.

Image

“Mijn droom is Almere landelijk op de kaart krijgen als waterstad, sterker nog: als populaire waterstad!"

Via het water kom je op plekken waar je anders niet kan komen.

“Almere heeft een opvallende verhouding met het water”, vertelt Kevin. “De stad ligt 5 meter onder zeeniveau, dat betekent dat alle gemalen 24 uur per dag het grondwater wegpompen. Als die uitvallen, hebben we binnen 24 uur natte voeten. Dat we zo laag liggen, merk je pas echt als je door de stad en haar sluizen vaart. Als je voor de grote sluis ligt en je vaart naar binnen, zak je vervolgens 5 meter. Dan kijk je toch even raar op.”

Varen door Almere is anders dan bij andere steden, weet Kevin te vertellen. “De waterwegen en de ‘landwegen’ zijn echt gescheiden. Dat betekent dat je vanaf het water op plekken komt waar je normaal gesproken niet zo snel zou komen. Ook is vanaf het water de combinatie tussen stad en natuur heel goed zichtbaar. Het ene moment vaar je langs een strakke skyline met hoge torens en binnen een paar minuten waan je je weer volledig in het groen. Almere heeft de perfecte combinatie tussen stad en natuur.”

Image

De populaire waterstad

Kevins droom? Die is duidelijk: “Mijn droom is Almere landelijk op de kaart krijgen als waterstad, sterker nog: als populaire waterstad. Zodat mensen van buitenaf ook echt de moeite gaan nemen om Almere te ontdekken. En zien dat Almere niet alleen bestaat uit heel veel nieuwbouw, maar juist een mooie balans heeft tussen natuur en stad.”

Heb jij net zoals Kevin een liefde voor water? Dan zijn de waterwoningen van Hortus Ancker wellicht iets voor jou? En vergeet je niet in te schrijven voor de nieuwsbrief van Hortus om op de hoogte te blijven van de laatste updates.