Ben jij al energie-neutraal?

27 november 2019 Nieuws rox
Image

Eén hete zomer maakt nog geen klimaatcrisis. Maar op de lange termijn lijkt het zonneklaar: de aarde warmt op. “Duidelijker wordt het niet.” “Daar bestaat geen twijfel over.” Zo schreeuwen de krantenkoppen. Een serieus probleem dus, maar even to the point: wat betekent dit op korte termijn voor jou? En kan jij er iets doen?

De gevolgen lijken op dit moment voor jou misschien niet zo heftig. Een paar graden warmer of kouder. Who cares? Het is zo ontastbaar, maar vergis je niet. Die paar graden hebben grote gevolgen wereldwijd. En daar krijgen we vroeg of laat allemaal mee te maken. Jij ook.

Het is nog te herstellen

Als we de deskundigen mogen geloven, zijn we nog op tijd. Maar dan moeten we wel snel in actie komen. Gelukkig gebeurt dit ook. We staan in ieder geval aan het begin van een ingrijpende energietransitie. Grote, industriële bedrijven houden zich aan strenge regels en klimaatakkoorden. Er wordt steeds duurzamer geproduceerd. Voor gewone mensen zoals jij en ik wordt ‘energieneutraal’ leven hierdoor ook makkelijker en aantrekkelijker. Je kan op jouw manier – al is het op microniveau – bijdragen aan een groenere wereld.

Stap voor stap een beetje groener

Gaten en kieren dicht

Misschien een inkoppertje, maar toch een belangrijke om te noemen. Slechte isolatie is vaak de grote schuldige als het aankomt op verspilling en torenhoge energierekeningen.

Ga voor A+++

Let bij het aankopen van nieuwe elektronische apparatuur op het energielabel. Een A of A+ label klinkt misschien heel zuinig, maar dit geldt niet voor koelkasten, vriezers, vaatwassers en wasmachines. A+ is voor deze apparaten zelfs het slechtste label in de markt.

Van het gas af

Heb jij nog een gasgestookte ketel in huis? Die heeft geen lange toekomst meer. Alle energievretende ketels worden – als alle plannen doorgaan – in de komende jaren vervangen. Dé nieuwe oplossingen voor warmte en warm water zijn duurzame zonne-energie en warmtepompen.

Streef naar 0 op de meter

Dit betekent letterlijk: een energieverbruik van 0. Hoe dat kan? Als je voor energieneutrale oplossingen kiest in je huis, dan wek je zelf de energie op die je verbruikt. Bijvoorbeeld met duurzame zonne- en infraroodpanelen. Het is de investering (vaak) waard, want daarna heb je minder of helemaal geen energiekosten meer. Hoe lekker is dat?

Pak de Tesla of de step

Elektrisch vervoer is een mooie vervanging voor C02-uitstoters, mits deze duurzaam geproduceerd worden. Natuurlijk is het nog beter om zo min mogelijk in de auto of op de scooter te stappen.

Aanpassen, investeren of verhuizen

De keuze is aan jou. Je kan beetje bij beetje vergroenen. Prima! Heb je tijd en geld om je huis energieneutraal te maken? Doen! Óf je verhuist naar een plek waar op alle vlakken al is nagedacht over groene oplossingen voor energie-, water- en voedselvoorziening. In de huizen, in de hele wijk. Hier zijn de straten autoluw en werken de laadpalen voor elektrische auto’s op zonne-energie. Yes, we hebben het over Hortus. De Groene Stad van de Toekomst. Iets voor jou?

Blijf up to date

Ben je nog niet direct toe aan een verbouwing of verhuizing, maar wel geïnteresseerd in groener wonen en energieneutrale ontwikkelingen? Volg ons dan op Facebook en Instagram of lees hier meer over duurzame lifehacks.