Hotspots rondom Almere & omgeving

4 oktober 2019 Nieuws rox
Image

Wil je een dagje lekker op stap, maar wel even een keer iets anders? Onze tip: laat je verrassen door Almere. De stad wordt steeds populairder onder Amsterdammers. Wij snappen wel waarom. Het is de ideale escape uit de drukte. Je kan er heel relaxed wonen en het is perfect voor een dagje weg. Echt het uitstapje waard.

Van blockbuster tot arthouse film, van musical tot strandspektakel. Het culturele aanbod van Almere is net zo divers als de inwoners van de stad. Liefhebbers van architectonische hoogstandjes kijken hun ogen uit in de binnenstad. Je kan je hart ophalen in de prachtige natuur en ook met kids kan je alle kanten op. We zetten de hotspots voor je op een rij.

Misschien wel dé place to be: Stadslandgoed de Kemphaan

Niet ver buiten de stad vind je een heerlijke plek om tot rust te komen of het avontuur op te zoeken. Weer of geen weer, je bent er altijd welkom. Struin over de biologische boerenmarkt, bezoek de stadsboerderij of ga lekker lunchen bij (de naam zegt het al) Restaurant Buitengewoon lekker. Je kan er ook heel mooi en origineel overnachten. Boek bijvoorbeeld een nachtje in een hangmatbrandweerauto of yurt.

Op stap met de boswachter
Kinderen raken op het landgoed niet uitgekeken. Ze kunnen ravotten in het Zuiderzeespeelbos, klimmen in boomtoppen en smullen van heerlijke pannenkoeken. Tijdens een wandeling met de boswachter leren ze sporen van de bever te herkennen en er zijn allerlei schatten te ontdekken in het natuurgebied.

Aapjes kijken
De Kemphaan is ook de thuisbasis van AAP Almere: hét opvangcentrum in Nederland voor apen en andere exotische zoogdieren. Er zijn twee apeneilanden op het landgoed waar de dieren kunnen buitenspelen als onderdeel van hun rehabilitatie. Wil je de mantelbavianen, groenen bavianen en berberapen van dichtbij zien? Ze zijn meestal van 9:30 tot 16:00 uur buiten. Een bezoekje is gratis.

“Kinderen raken op het landgoed niet uitgekeken. Ze kunnen ravotten in het Zuiderzeespeelbos, klimmen in boomtoppen en smullen van heerlijke pannenkoeken.”

Beach & Cultuur: bezoek het Almeerderstrand

Dit is een ideaal plekje voor liefhebbers van kust en cultuur. Het strand ligt op fietsafstand van De Kemphaan, dus goed te combineren! Ook bij onstuimig weer kan je hier heerlijk uitwaaien en genieten van een lunch in een strandtent. Bewonder de bijzondere wijk DUIN of kies voor actie en duik (met een warm wetsuit) het water in met een kite, katamaran, zeilboot of sub. Lees hier meer over het Almeerderstrand, de Stedenwijkstrand, het surfstrand en het fantasiestrand en de activiteiten in de herfst/winter.

“Kies voor actie en duik (met een warm wetsuit) het water in met een kite, katamaran, zeilboot of sub.”

Image

Check voor je dosis cultuur het programma van Theater Vis à Vis voor de openluchtvoorstellingen op hun vaste vestiging bij het Almeerderstrand – fotograaf Pieter Pennink.

Almere culinair

Een aanrader in de categorie eten en drinken is Neighbours Kitchen. Vanaf De Kemphaan is het ongeveer een kwartiertje fietsen naar het restaurant dat ook een terras heeft bij mooi weer. Ze serveren home made soulfood en dat proef je. Ben je vegan of vegetarisch? Je mist hier écht geen vlees of vis als je hier gaat lunchen.

Een andere leuke hotspot is de The Black Cockatoo. Je kan hier terecht voor een heerlijke lunch, high tea en ze hebben hapjes to share. Aan de kids is ook gedacht. Niet alleen op het menu, er is ook een fijne speelhoek voor de kleintjes.

Romantiek in Almere Haven

De Havenkom is het oudste stadsdeel van Almere. Dit is goed te zien aan het ‘dorpse’ karakter. Je zit hier romantisch aan het water of met vrienden op een groot terras. De keuze aan restaurants is heel divers: van Aziatisch tot Frans en van pannenkoekenrestaurant tot Michelinsterwaardig.

Serieus leuk: vogels spotten

Langs de Oostvaardersdijk ligt een prachtig natuurgebied: de Lepelaarplassen. De plassen zijn vernoemd naar de grote kolonie lepelaars die hier sinds de jaren zeventig leven. Het is een vogelparadijs van internationale waarde met ruim driehonderd soorten vogels. Je kan bijna nergens op één dag zoveel vogels zien. Bijzondere soorten zijn de fuut, de grote zilverreiger, de dodaars en de aalscholver.

Image

Fotograaf Maarten Feenstra

“Het is een vogelparadijs van internationale waarde met ruim driehonderd soorten vogels.”

Langs het uitgestrekte moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden, waterplassen en volop bossen kan je prachtig wandelen. Naast vogels kan je hier nog meer dieren tegenkomen. Kijk niet vreemd op als je oog in oog komt te staan met een ree of een vos.

De Nieuwe Wildernis

Heb je deze Nederlandse natuurfilm nog niet gezien? Echt een aanrader! In deze film worden de Oostvaardersplassen prachtig in beeld gebracht. Dit gebied ligt boven Almere Buiten. Twee jaar lang volgde een aantal filmteams de vossen, ganzen, ijsvogels, herten en de grootste kudde wilde paarden van Europa. Hou voor alle uitstapjes in dit gebied de blog van de boswachter in de gaten.

Lekker op of aan het water

Op mooie dagen kan je in Almere heerlijk varen over de plassen. Meer daarna bijvoorbeeld aan bij Boathouse AlmereHier kan je heel fijn borrelen, lunchen of dineren. Is het iets te fris voor een tochtje over het water? Ook dan is het hier goed vertoeven bij de sfeervolle open haard. Of geniet lekker met je jas aan op het terras van een prachtig uitzicht over het water. Kopje warme choco of een rood wijntje erbij en staren naar het kabbelende water. Heerlijk!

Image

Fotograaf: Hennie van Belkom

Een allesbehalve saai museum

PIT is het nationale veiligheidsmuseum van Nederland. Echt een avontuur voor kinderen: een prachtige plek om de wereld van de politie, brandweer en ambulance te ontdekken. Ze kunnen een digitale brandhaard blussen, zichzelf verkleden als agent of brandweerman, een brandweerauto besturen en zelfs ervaren hoe het is om opgepakt te worden als tasjesdief en in de cel te belanden. Ehhh… heel leerzaam dus 😉 Ook een leuke plek om een partijtje te vieren.

Architectuur must-sees

Wist je dat Almere op de derde plaats staat van architectuursteden in Nederland en zelfs op de eerste plaats bij de European New Towns? In de binnenstad kijk je je ogen uit naar de moderne gebouwen, ontworpen door wereldberoemde architecten, zoals Rem Koolhaas, René van Zuuk en Herman Hertzberger. Ook internationale architectenbureaus uit Tokio, Londen, Bordeaux, Parijs en Zürich hebben hun handtekening in Almere achtergelaten.

“Wist je dat Almere op de derde plaats staat van architectuursteden in Nederland en zelfs op de eerste plaats bij de European New Towns?”

2022: alle spotlights op Almere

Almere is op veel vlakken een vooruitstrevende stad. In 2022 vindt hier de Wereldtuinbouwtentoonstelling de Floriade plaats. De ontwikkeling van het Floriadeterrein is al in volle gang. Almere staat 6 maanden lang in het teken van Growing Green Cities: groener, duurzamer en gezonder leven. Een voorbeeld voor steden wereldwijd.

Na afloop van de tentoonstelling wordt het terrein omgebouwd tot de groene stadswijk Almere Hortus. Je woont hier in – de naam zegt het al – een grote Hortus Botanicus: een prachtige botanische tuin, omringt door het Weerwater. Hoe bijzonder is dat? Als je er op tijd bij bent, kan je ook een woning bemachtigen.

Tot zover onze selectie. Als je nog meer inspiratie wilt voor uitjes en weekendjes weg in de buurt van Almere, check dan ook deze links:

 

Blijf up to date

Wil je ervan verzekerd zijn niets te missen? Schrijf jezelf dan hier in voor onze digitale nieuwsbrief. En vergeet ons niet te volgen op op Facebook en Instagram.