Groen doen is trending

25 juli 2019 Nieuws rox
Image

De signalen zijn niet te missen. Steden zijn overbevolkt. Het klimaat verandert. De fossiele brandstoffen raken op. Dit is allang geen ver-van-je-bed-show meer, het komt angstig dichtbij. Daarom bekeren we ons massaal tot groen. Doe je al mee? Ook jij kan je van je groenste kant laten zien met een paar slimme life hacks. 

Van ‘not’ naar ‘hot’

Weet je nog? Dat je bijna niet hardop durfde te zeggen dat je tweedehands kleding ging shoppen? Om een doggy bag vragen in een restaurant was echt ‘schraal’. En als je groente kweekte in je eigen moestuin, dan kreeg je gelijk de stempel geitenwollensok. Dat is nu wel even anders. Een duurzame lifestyle is niet saai meer, maar juist sexy. Het wordt je ook steeds makkelijker gemaakt. Gezonde, vegan maaltijden trek je als fastfood uit de muur. En de katoenen boodschappentasjes zijn op iedere hoek van de straat te koop. Dus wat houdt je nog tegen?

“Gezonde, vegan maaltijden trek je als fastfood uit de muur.”

Groenkoop is duurkoop

Okay. Goed punt. Er hangt een prijskaartje aan. Niet iedereen heeft de luxe om 100% groen te doen. Je rijdt niet van de één op de andere dag lekker weg in je gloednieuwe Tesla. Je gooit niet zomaar je geiser of gasfornuis de deur uit. En bio blijft duurder. Toch is het echt niet nodig om je spaarrekening te plunderen als je je groenste beentje voor wilt zetten. Het is al heel mooi als je een paar dingen aanpast in je dagelijkse routine. Heb je al aan deze duurzame life hacks gedacht?

1 Groen feesten

Iets te vieren? Dan trek je natuurlijk alles uit de kast. Jammer alleen, dat je met al die feestartikelen vaak ongemerkt ook veel plastic verpakkingen in huis haalt. Als je het groener wilt aanpakken, hoef je geen 100 winkels af te struinen. Duurzame party gadgets haal je gewoon om de hoek of bestel ze online. Van afbreekbare ballonnen tot confettikanonnen. En de taarten, die bak je natuurlijk lekker zelf. Nog een grote pan soep en wat lekkere broodjes erbij… Dat scheelt weer een hoop voorverpakte crackertjes, smeersels, chips, enzo.

2 Groen poepen

Natuurlijk wil je de wc schoon achterlaten na hoge nood. Wedden dat precies je collega achter de deur staat te wachten? Sporen uitwissen? Prima! Maar laat die chemische, stinkende luchtverfrissers lekker achterwege. Wees eerlijk: de intense geur van lavendel en oceaan verraadt al wat er zojuist is gebeurd in het kleine kamertje. Gebruik liever eco geurstokjes of geurkaarsen. Die zijn ook best betaalbaar.

“Wees eerlijk: de intense geur van lavendel en oceaan verraadt al wat er zojuist is gebeurd in het kleine kamertje.”

3 Groen shoppen

Duurzaam kleding shoppen wordt steeds makkelijker. Er zijn genoeg mooie en eerlijke kledingmerken. En weten hoe je kleding wordt gemaakt is één ding. Als je van online shoppen houdt – lekker bestellen en retourneren – hou dan in je achterhoofd dat dit heel belastend is voor het milieu. Supermakkelijk natuurlijk, maar allesbehalve groen. Check als je het doet je maten extra goed. Of bestel bijvoorbeeld liever iets van een merk dat je al kent. Dan weet je precies hoe de kleding valt.

4 Groene luiers

Je kent ze wel van vroeger: stoffen luiers. Hartstikke groen, maar wel hardcore. Als je toch voor wegwerpluiers kiest, recycle ze dan. Er zijn speciale bakken voor. Steeds meer gemeentes bieden deze aan, zodat de grondstoffen verwerkt kunnen worden tot herbruikbare plastics, waarmee biogas wordt geproduceerd. En gebruik je ook luierzakjes? Nergens voor nodig! Tip: leeg je luieremmer wat vaker of koop er een die goed sluit. Zo simpel kan het zijn. Dan ben je ook van die poeplucht af.

Blijf up to date

Heb je meer slimme, groene tips die je met ons wilt delen? Super! Laat het ons weten op Facebook en Instagram. Wist je bovendien ook al dat groen ons slimmer en gezonder maakt? Je leest er hier alles over.