Groen maakt je slimmer en fitter

23 juni 2019 Nieuws rox
Image

 

Heel Nederland zoekt de natuur op en dat is niet voor niets. Uitwaaien of ‘je hoofd leegmaken’ doe je het best aan het strand of tijdens een wandeling in het bos. Groen om je heen ontspant, maar het gaat dieper.

Heb je nog even vrij? Mooi! Grijp dan je kans om op te laden in de natuur, want daar knap je echt van op. Sterker nog: het maakt je creatiever, slimmer en fitter. Fitter? Ja! Mensen in een groene wijk gaan vaker naar buiten, bewegen meer en hebben minder last van lichamelijke en mentale klachten. Hun dagelijkse portie groen werkt blijkbaar als medicijn. Waar het maaien van je tuin en een praatje met de buurman al niet goed voor is.

“Mensen in groene wijken hebben minder last van lichamelijke en mentale klachten.”

Groen geeft je ook frisse energie en nieuwe inzichten. De kleur heeft een positieve associatie met vrijheid en harmonie en stimuleert het vindingrijke deel van ons brein. Menig kunstenaar, architect en schrijver kreeg een briljante ingeving middenin de natuur.

The best of both worlds

Okay, groen doet ons goed, dat is wel duidelijk. Maar ja, in de natuur leven, wonen en werken is niet voor iedereen weggelegd. En daarbij, niet iedereen zit daarop te wachten. In de stad vind je je favoriete koffietentje om de hoek. Een bioscoopje pak je op loopafstand en er zijn genoeg terrasjes om je een hele zomer geen moment te vervelen. Toch, als je groen en de stad zou kunnen combineren, zou dat niet ideaal zijn?

“Je hoeft echt niet uren door bossen te slenderen om de positieve effecten van groen te ervaren.”

Een beetje groen is al genoeg

Wat blijkt? Je hoeft je echt niet af te zonderen in de ‘middle of nowhere’, of uren door bossen te slenteren om de positieve effecten van groen te ervaren. Alleen het uitzicht op groen, bijvoorbeeld een muur met klimop neemt al stress weg. Je kan daardoor meer in je opnemen en het houdt je scherp. Probeer het eens. Ook kids doen het trouwens goed in een groenrijke omgeving. Bomentikkertje? Struikrover spelen? Lekker laten ravotten! Groen stimuleert hun leervermogen en verbetert de prestaties op school.

“In Nederland loopt Almere voorop met de ontwikkeling van de innovatieve, groene stadswijk ‘Hortus’”

Green-tech is de toekomst

De voordelen van groen, gewoon in je stad! Dat is dus een uitkomst. Deze groene stadsgedachte heeft al in veel steden op verschillende manieren kiem gevat. Hanging gardens zijn al lang geen unicum meer. Beton en steen worden steeds ‘groener’, daken worden omgekat tot moestuin, insectenhotels worden in rap tempo uit de grond gestampt. Geheel in de tijdsgeest van vandaag en ook nog eens functioneel. Kortom, we gaan de groene kant op.

Vergroening van steden is een hot topic wereldwijd. In Nederland loopt Almere voorop met de ontwikkeling van de innovatieve, groene wijk ‘Hortus’. De Groene Stad van de Toekomst.

Blijf up to date

Hoe ziet jouw Groene Stad van de Toekomst eruit? Denk je aan innovatieve groenoplossingen in de bouw? Aan watercreatie vanuit lucht? Wij zijn heel benieuwd! Deel je ideeën via onze Facebook en Instagram.